081 BAELEN-LIMBOURG-GOÉ-BAELEN 12.8Km

 

 

 

 

 

 

 

Route gelopen: 26 maart 2017.

START/FINISH

Rue de Léglise – Baelen

 

Baelen, in het Nederlands ook gespeld als Balen (Waals Bailou), is een plaatsje en gemeente in de provincie Luik in België.

Weer zo’n typisch plaatsje in de Oost-Kanton waar een  Duits-Nederlands (RipuarischLimburgs) grensdialect  wordt gesproken.

Deze de gemeente kwam toch aan de Franstalige kant van de taalgrens terecht. Bij vastlegging van de taalgrens in 1963 werd wel de mogelijkheid opengelaten om zo nodig Nederlandstalige en/of Duitstalige faciliteiten in te stellen. Dit gebied wordt ook wel de Platdietse streek genoemd.
Tot de opheffing van het hertogdom Limburg was Baelen de hoofdplaats van een van de vijf Limburgse hoogbanken. Net als de rest van het hertogdom werd Baelen bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.
Recent is door verzamelaar/historicus een grenssteen teruggevonden die stamt uit 1620. Deze driekantige grenssteen vermeldt aan twee kanten BALEN (voor Baelen) en aan de derde kant HC (voor Hendrik-Kapelle). Deze grenssteen is inmiddels gerestaureerd en kan worden bezichtigd voor het gemeentehuis van Lontzen.

Het is nog redelijk fris en vroeg als we aan deze tocht beginnen, maar het zonnetje schijnt en dat maakt de omgeving nog mooier.

Direct buiten Baelen worden we al geconfronteerd met een prachtig landschap, waarbij ik toch nog wel eens wil benadrukken dat men zich af en toe toch wel de moeite moet nemen om eens achterom te kijken.

We zetten onze tocht door richting het riviertje de Vesdre.

De Vesder (Duits: Weser; Frans: Vesdre; Waals: Aiwe di Vesse) is een rivier van 60 km lengte in de Ardennen, waarvan ze de noordelijke grens vormt. Ze behoort tot het stroomgebied van de Maas en loopt bijna geheel door de provincie Luik. Haar belangrijkste zijrivieren zijn de Getzbach, de Helle, de Gileppe en de Hoëgne. De rivier stroomt door de naar de rivier vernoemde Vesdervallei.

De Vesder ontspringt onder de naam Weser in de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, die ze voor het stadje Roetgen voor enkele kilometers oversteekt. Weer terug op Belgisch grondgebied bereikt de Vesder het Meer van Eupen (1951) met een 63 meter hoge stuwdam, de Vesderstuwdam. Westelijker volgen de steden Limburg en Verviers, waar zich dankzij de goede kwaliteit van het water van de Vesder een bloeiende textielindustrie ontwikkelde.

De Vesder mondt in Chênée bij Luik uit in de Ourthe, die een drietal kilometer verder in de Maas uitmondt.

Enkele plaatsen aan de Vesder zijn Roetgen, Eupen (Benedenstad), Limburg (Benedenstad), Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine.

Bij Chaudfontaine ligt het Fort Chaudfontaine dat de vallei van de Vesder domineert. Dit fort maakt deel uit van de fortengordel rond de stad Luik.

We gaan richting Dolhain beneden aan de rivier de Vesdre, daarboven hoog op een rots ligt de vesting LIMBOURG gesticht omstreeks het jaar 1000 en had de reputatie onneembaar te zijn.

LIMBOURG (voor meer info zie route 054 Bilstain-Limbourg-Bilstain)

Als we de beklimming naar Limbourg hebben gehad dalen we af naar

GOÉ

De naam van dit dorpje kwam al in 1145 voor als Goleche, later als Golheis. Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Gulke tot de Limburgse hoogbank Baelen. Net als de rest van het hertogdom werd Gulke bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.

Dan is het nog enkele kilometers terug naar Baelen Start/Finish.

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. J Theunissen
    mrt 29, 2017 @ 17:39:42

    Dag Hans,

    Wij liepen deze (ingesloten) twee weken geleden.

    En vandaag Nessonvaux (ook ingesloten)

    Groeten: Jacques

    Beantwoorden

  2. Trackback: hanskosterwandelroutes

Plaats een reactie