054 Bilstain – Limbourg – Bilstain (B.) 16 Km

knop

Route gelopen: 01-06-2014.

Start/Finish:

Parkeerplaats aan de “Au Pairon” in Bilstain
Een parkeerplaatsje bij de kerk.

Bilstain is te bereiken via de snelweg Maastricht/Luik, maar de mooiste route is als we de afslag Eijsden nemen en binnen door gaan via Mesch richting Battice. Even voor Battice kunnen we al genieten van de prachtige panorama’s onderweg die we blijven zien tot in Bilstain.

Bilstain is een héél klein dorpje tussen Verviers en Eupen, we kunnen er parkeren op het parkeerplaatsje bij de Kerk voor een basketbalveldje.

De route zelf (16km) is één grote bezienswaardigheid maar ik moet er wel bij zeggen dat er grote hoogteverschillen moeten worden overwonnen.

Na zo’n 3,5 Km bereiken we het plaatsje Andrimont, we zijn dan al een paar keer door enkele poortjes moeten gaan in de weilanden. Dit zijn behoorlijke weilanden die we soms rechtdoor over moeten steken, dus goed in de buurt van het spoor blijven. Ook is het zo dat de koeien er vaak grazen, over het algemeen gesproken vriendelijke dieren die soms banger zijn voor ons dan wij voor hen. Ga nooit achter deze dieren jagen of proberen ze te verdrijven.

Als we zo’n 9 Km hebben gelopen staan we voor Limbourg, de route maakt hier een scherpe bocht naar links maar als we rechtdoor lopen arriveren we na een paar meter het centrum van het historische stadje. Het zeker de moeite waard om dit stadje te bezichtigen en daarna terug te keren na het punt waar we de route hebben verlaten.

LIMBOURG

Limbourg , of te wel Limburg in het Vlaams, is een werkelijk prachtig oud plaatsje gebouwd bovenop de heuvels rondom Eupen. De huizen van het dorpje stammen uit de 17e en 18e eeuw en zien er uit alsof de tijd er stil is blijven staan. Limbourg is gebouwd rondom een centraal marktpleintje met daaromheen enkele kleine straatjes. Op het plein staat het stadhuis de waterpomp en het belangrijkste en enige café, restaurant van het dorp. Veel toeristen zul je hier nog niet treffen, veel bekendheid kent het dorpje nog niet. Het is een erg leuk dorp om even door te wandelen en eventueel ook een korte wandeling door de omgeving te doen. De vergezichten die je vanuit het dorp hebt zijn werkelijk prachtig.

Limbourg kent een roerige geschiedenis. Het stadje ontstond rondom de vesting die daar in de vroege middeleeuwen werd gebouwd en uitgroeide tot de hoofdstad van het hertogdom Limbourg. Het stadje werd door zijn strategische ligging verschillende malen belegerd en veroverd en uiteindelijk ontmanteld door de Franse Zonnekoning. Het levert het stadje uit aan de Spanjaarden. Limbourg wordt in de tijd ook vaak bezocht door vele beroemdheden. De Graaf de Medici en Koning Jozef II van Oostenrijk sliepen ooit hier in de herberg. Tijdens een grote brand in 1834 gaan veel oude huizen verloren. Deze worden later echter mooi opgebouwd. In het stadhuis aan het marktplein kun je oude foto’s en een maquette zien van het stadje Limbourg. Loop ook even naar de kerk toe. Hoewel niet altijd toegankelijk is het ook aan de buitenkant een aardig object om te bekijken.

Als we terug zijn op het punt waar we de route hebben verlaten vervolgen we deze weer, lopen door een heuvelachtig landschap met alweer weilanden en steken na een aantal kilometers het riviertje de Vesdre over.

Aangekomen aan de brede N61 Verviers/Dolhain slaan we deze links in waarna deze weer na een aantal meters rechts verlaten en de bossen in duiken. Nu begint het echte klim en daal werk en na 3 km bereiken we weer Bilstain. START/FINISH

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Trackback: hanskosterwandelroutes

Plaats een reactie