192 DALHEM-SAINT ANDRÉ-MORTROUX-BOMBAYE-DALHEM 18.8 Km

Route gelopen:  27 april 2022.

Start/Finish

Rue du Soldat Joseph Dethier 13

Parkeerplaats voor de ingang van de Tunnel van Dalhem

We beginnen deze keer bij het highlight  van de route, we hebben hier voor gekozen omdat als we straks de route hebben gelopen, we in alle rust het plaatsje nog eens kunnen bekijken.

Dalhem  is een plaats/gemeente in de provicie Luik (België) in het Land van Herve, voor het eerst genoemd in 1080.

Buiten de diverse historische huizen en boerderijen zijn er te zien, de Sint-Pancrattiuskerk, de Kasteel Ruïne, Wichet de la Rose en de Spoorwegtunnel onder Dalhem.

We beginnen met de laatste

De tunnel is gebouwd in 1904  en is 135 meter lang hij maakte 2 wereldoorlogen mee waarin hij gebruik werd als schuilplaats voor verzetsstrijders en voor wapens.

Het was een spoorlijn vanuit de mijn in Blegny.

Na het sluiten van de mijn kreeg deze spoorlijn een toeristische bestemming.

Op 5 oktober 1991 vond er een ongeluk plaats op deze spoorlijn, in de trein bevonden zich 117 passagiers waarvan er 17 om het leven kwamen en 11 personen gewond raakten.

De machinist moest op een helling de trein wegens een technisch mankement stopzetten en zette deze op de handrem om te gaan bellen voor hulp bij een nabij gelegen boerderij.

De trein ging echter aan het rollen met alle gevolgen van dien.

Direct bij de uitgang van de tunnel nemen wij het smalle pad rechts omhoog en direkt daarna zo’n 30 meter volgen wij het pad rechts en blijven dit volgen.

Het pad brengt ons over de tunnel naar de Rue du General Thys die we links inslaan richting het centrum van Dalhem.

We passeren dan Église Saint-Pancrace en verderop Wichet de la Rose, een zeer oude trap en voormalige sluippoort die de vallei verbond met het kasteelfort.

Onder de huizen van dit oude gedeelte van Dalhem bevinden zich obderaardse gangen van kazematten uit de 16e eeuw.

Als we na Dalhem zo’n 5 kilometer door een prachtig landschap hebben gelopen en de laatste kilometer het riviertje La Richelette hebben gevolgd, beginnen we langzamerhand de verlangen naar een bankje waar we wat kunnen nuttigen en wat kunnen eten.

Spoor rechts volgen

Hier besluiten we de route even te verlaten en volgen de route niet links maar slaan rechts af op zoek naar een eventueel bankje.

Na 200 meter vinden wij een bankje bij een kasteel wat wij hier helemaal niet hadden verwacht.

Chateau Cortils

Het landgoed zou gesticht zijn in de Karolingische tijd rond 941 en heeft als basis een donjon die de bewoners moest beschermen.

Door de eeuwen heen is er gebouwd en verbouwd aan dit kasteel waardoor het nu een uitgebreid gebouwencomplex is, waarvan het hoofdgebouw vier verdiepingen telt met een iets hogere schoorsteen die er bovenuit stekt.

Dit hoofdgebouw dateert uit 1700.

Verder bestaat het uit een terras, een kapel en nog een vierkante toren en aan de voorzijde een vleugel die eindigt bij een wagenpoort uit 1853 en die geeft weer toegang tot de naast gelegen kasteelboederij.

Een aardige mevrouw uit Amersfoort vertelde ons dat zij met hun gezin een gedeelte voor het weekend hadden gehuurd en dat zij nog enkele dagen hadden nageboekt.

Met andere woorden het kasteel wordt dus geëxploiteerd als gasten verblijf

De locatie is geweldig en ligt in het dal van de Ruisseau de Loneu.

Men kan er geweldig wandelen en volgens die mevrouw was er van alles te doen.

Vanuit dit rustpunt lopen we terug naar de route richting Saint-André, waar we door het Bois de Mortroux en langs het riviertje Rau D’Asse naar Mortroux lopen.

Achter Mortroux lopen we een stuk over de oude spoorlijn richting Dalhem tot we parallel lopen met de Val de la Berwinne, die we rechts inslaan en na een paar meter links het smalle pad omhoog nemen.

Dit pad, ongeveer 650 meter lang, is zeer moeilijk begaanbaar.

Het zou best eens kunnen zijn dat als het lang geregend heeft dit pad in een riviertje veranderd. Eventueel kan men de verharde weg blijven volgen en de eerste weg links nemen men komt dan weer op de route uit.

Monument gevallene 1e en 2e wereldoorlog
Bombaye

Vindplaats tussen Bombaye en Dahlem bij de bank op de Chemin du Suisse

Als we op een afstand dit kasteel zien liggen zijn we niet ver meer van ons Start en Finish punt.

Kasteel Dalhem

Uitzicht op Dalhem

Plaats een reactie