194 OLNE-NESSONVAUX-FORÊT-SAINT HADELIN-OLNE 15.7 Km

Route gelopen: zondag 7 augustus 2022

START / FINISH

Rue Village 69, OLNE (België)

De hoogtemeters en het aantal kilometers geven al aan dat dit geen makkelijke tocht zal zijn, waarbij de temperatuur ook een rol zal spelen.

Veel hoogtemeters is meestal ook een garantie voor prachtige panorama’s en ook deze route zal daar geen gebrek aan hebben.

Voordat we het plaatsje Nessonvaux bereiken moeten we een behoorlijk steile afdaling maken van meer dan 150 meter, daarbij komt ook nog dat het pad smal en op sommige plaatsen onbegaanbaar is.

Nessonvaux, het kleine plaatsje aan de Vesdre heeft zich eigenlijk ontwikkeld rond een smederij (Cour Monville) rond 1500.
Echter in de 19e eeuw kwam er industrie in Nessonvaux, een arme emigrantenfamilie uit de Verenigde Staten, de famile Riga, vestigde er zich en had enkele geweerlopen in damaststaal (gevouwen staal) bij zich.
Deze werden sindsdien in grote getale in Nessonvaux vervaardigd voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Bijna alle watermolens in de buurt, die tot toen graan maalden, werden omgebouwd ten behoeven van de fabrocage van geweerlopen. Er kwamen fabrieken met smeedhamers en daarnaat verrezen tal van kleine smederijen.

Verder was er nog een andere industrie n.l. de wolspinnerij en van 1904 tot 1958 was er de automobielfabriek Imperia.

De Vesdre, hier laat de rivier zich van z’n lieflijke kant zien.

In Juli 2021, een jaar geleden zorgde ze nog voor dood en vernieling, aanhoudende hevige regenval zorgde ervoor dat zij op een gigantische manier buiten haar oevers kon treden.

De gevolgen hiervan zijn nog op verschillende plekken te zien.

Na even te hebben uitgerust bij deze rivier beginnen we weer aan onze tocht en worden alweer direkt getrakteerd op een behoorlijke klimpartij.

En ook deze keer blijft het niet bij een klimpartij voordat we het plaatsje Forêt bereiken.

Forêt place du village

Als er geen auto’s hadden gestaan zou je denken dat je zo het begin van de vorige eeuw instapt, Forêt zou zo het decor kunnen zijn voor een film die zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw.

Het ligt op 260 meter op het Plateau van Herve omringt door het dal van de Magne en het dal van de Vesdre, beide begroeid met dichte bossen.

Ook nu vraag ik mij weer af waarom al die mensen het zich aandoen om toch die enorme afstanden te overbruggen om te genieten van hun vakanties.

De rust en de schoonheid van de natuur en omgeving is hier te vinden, geen massa toerisme dus geen stress, maar misschien is dat wel hetgeen wat de mensen zoeken.

We lopen nog even tot aan het Chateau Forêt dat even buiten het “centrum” van Forêt ligt.

Dan beginnen we aan een stevige afdaling waarbij we in de verte uitzicht hebben op de Carriere du Bay-Bonnet een afgraving van kalksteen, gips, krijt en leisteen t.b.v. de bouwindustrie.

Waar men in Nederland (Ency- Maastricht) hiermee gestopt is gaat men in België gewoon door met vernieling van de natuur.

We dalen echter maar zo’n 100 meter af tot op 160 meter om daarna weer te gaan klimmen naar het op 180 meter gelegen Saint Hadelin.

Ook weer een kerkje omringd door een paar huizen, zo idyllisch, zo rustig.

En dat allles op nog geen 50 km van Maastricht en Aken en nog geen 16 km van Luik.

De Toscane waar de omgeving best wel mee te vergelijken valt, is van deze steden 1200 km verwijderd, zou daarin het verschil zitten.

Ik wil deze streek niet promoten om hier ook het massa toerisme naar toe te lokken, verre van dat maar……..

Laat al die mensen toch eens ophouden met hun verhalen over de schoonheid die ze hebben mogen ervaren op hun dure, verre, drukke en daardoor gestresste reizen.

Ik ben op veel plaatsen op de wereld geweest en als ik eerlijk moet bekennen, het is overal prachtig.

Het punt is, je moet het zelf zien, zelf ontdekken en er zelf van genieten en niet omdat dit je op een of andere manier is aangepraat.

De laaste 2,5 km bestaan uit eerst een flinke klim en daarna zo’n beetje klimmen en dalen maar dan op kleine afstaandjes, uiteindelijk moetn we toch weer finishen op 230 meter.

Wat ben ik blij dat ik dit gezien mijn leeftijd nog altijd kan…………..!

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. Bert van Buggenum
    aug 13, 2022 @ 17:46:40

    Hans&Marij, geweldig om te lezen dat jullie genieten van de schoonheid van de natuur zo dicht bij huis. In de stilte ligt de kracht.
    Groete Bert

    Beantwoorden

Plaats een reactie