064 RADIOTELESCOOP EFFELSBERG 12Km

 

 

 

 

 

 

Route gelopen: 27 september 2015.

 

START/FINISH:

Parkeerplaats Radio Telescoop
Max-Planck-Strasse – EFFELSBERG

 

 

Deze route stond al lange tijd op het verlanglijstje en omdat het weer uitzonderlijk goed is hebben we besloten dat het vandaag maar eens moest gebeuren.

Effelsberg is een plaatsje in de gemeente Bad Münstereifel NRW op enkele kilometers afstand van het zeer bekende plaatsje Altenahr.

Toen we ‘s-morgens vroeg vertrokken was het bij ons zo’n 13° hoe dichter we bij Effelsberg kwamen begon de temperatuur flink te dalen tot op de plaats van bestemming 6°.

Dit levert dan uiteraard mooie plaatjes op

 

Vanaf de parkeerplaats is het topje van deze gigantische telescoop reeds te zien.

 

Direct achter de parkeerplaats passeren we nog eerst “Dieter’s Imbiss” een typische Duitse Imbiss op een mooie locatie.
Mochten we nog iets vergeten zijn aan proviand of drinken dan kan Dieter u hier nog aanhelpen.
Wij kopen hier een paar pins als herinnering op onze rugzak.
Het ruikt er heerlijk naar “pommes” en we besluiten nu al dat als we terug komen we hiervan willen genieten.

 

Na een paar 100 m. en we staan ervoor

Radio Telescoop Effelsberg

Met een diameter van 100m. was hij tot het jaar 2000 de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld.

De telescoop werd gebouwd tussen 1968 en 1971 en werd in 1972 in gebruik genomen door het Max Plack instituut voor radioastromy in Bonn. Omdat een radiotelescoop een heel gevoelig instrument is ligt deze afgelegen en niet aan een doorgaande weg.

 

 

 

 

 

 

 

Door het millimeter- en submillimeterbereik van het elektromagnetische spektrum kan men verschillende fenomenen in het universum onderscheiden, zo worden bijvoorbeeld kosmische achtergrondstralingen onderzocht maar ook moleculewolken in de melkweg en andere galaxien.Verdere studies verkennen de vorming van sterren , de radiostraling van sterren en moleculaire straling van schelpen rond sterren en de stadia van de stellaire evolutie en het onderzoek van het Galactische Centrum.

Het instituut is genoemd naar Max Karl Ernst Ludwig Planck (1858-1947), een duitse natuurkundige die om zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie in 1918 de Nobelprijs kreeg voor Natuurkunde. Hij verrichtte onderzoek naar de wetten van de thermodynamica en de uitstraling van energie door zwarte lichamen (black body radiation) en zocht naar de oplossing voor het probleem waar de klassieke natuurkunde niet uit kwam: hoe luidt de formule die het continue energieverloop beschrijft van een energie-uitstralend lichaam. Het was al bekend dat de golflengte van elektromagnetische straling korter wordt naarmate de temperatuur van het lichaam stijgt. Wilhelm Wien vond in 1893 een formule voor de energiedistributie van straling vanuit zwarte lichamen, die gold voor het violette eind van het spectrum en John Rayleigh en James Jeans produceerden een formule voor het rode gebied, maar niemand kon een formule vinden die gold voor het hele spectrum.

Beneden aan de voet van deze gigant beginnen we op het pad naar rechts onze route.Aan de hand van het hoogteprofiel mogen we afleiden dat deze tocht ook weer grote hoogte verschillen zal kennen.We beginnen op zo’n 400m en dalen dan gelijk weer af naar 300m.

 

 

 

Gelijk stijgen we echter weer terug naar 400m.

 

De paddenstoelen doen het hier goed aan de afmetingen te zien, ik heb om een indruk te geven er mijn rugzak naast geplaatst.

 

 

 

Langzaam dalen we weer af naar het plaatsje Binzenbach op 260m. hoogte.

 

 

 

 

 

In het centrum van Binzenbach is een gezellig terras waar we even kunnen uitrusten en eventueel iets eten of drinken.

Hotel-Restaurant “Zum Sahrtal”

 

 

 

 

Relatief vlak, ik bedoel het hoogteverschil verdeeld over de afstand, gaat het naar Waypoint 007 op zo’n 320m.Vanaf dit punt mogen we nog even de telescoop bewonderen die dan weer in een andere stand staat.

 

Dan toch nog een flinke klim, 100m omhoog op 1500m afstand en dat niet over een vlakke, brede weg.

 

 

 

Boven gekomen mogen we onszelf trakteren op een heerlijke portie “pommes” van Dieter want op zo’n tocht worden toch wel wat calorieën verbrand.Dan is het nog maar enkele meters héél vlak lopen naar de parkeerplaats START/FINISH

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

  1. Trackback: 076 ESCHWEILER-BAD MÜNSTEREIFEL-IVERSHEIM 15,3 km | hanskosterwandelroutes

Plaats een reactie